Är du en villaägare som helst gör allting själv på din fastighet? Även om du kanske inte är hantverkare själv, kanske du är händig och både gillar tanken på att kunna fixa saker och ting själv – dessutom blir det så mycket billigare att göra det själv. Problemet med att man själv åtgärdar alla brister är den att man inte har den rätta kunskapen om olika material och nya material. Inte heller har man det rätta säkerhetstänket. Särskilt inte när det kommer till att vara uppe på taket och måla om eller lägga om taket.
Dessa säkerhetsanordningar behöver du
Om det är så att du ska upp på taket kommer du att behöva omfattande säkerhetsanordningar för att säkert veta att du inte skadar dig när du är uppe på taket. Då kan du behöva:
- Hjälm – en hjälm bör du alltid använda om det är så att du renoverar hemma. Särskilt om det är så att du beger dig upp på taket. Skulle du då, eventuellt, ramla ner från taket, bör du alltid skydda det viktigaste; huvudet. Då bör du bära en hjälm som skyddar huvudet effektivt.
- Säkerhetssele – en säkerhetssele är det absolut det som du behöver ha. Säkerhetsselen fäster du sedan med en lina som du fäster på en säker punkt på taket. Skulle du glida och eventuellt tappa fotfästet, ramlar du inte ner från takkanten utan linan ser till att du inte kan ramla ner.
- Ankarpunkt – en ankarpunkt är precis som det låter; en punkt där du kan fästa en säkerhetslina på taket. Den kan även kallas säkerhetskrok eller ett livlinfäste. En säkerhetssele är ju överflödig om du inte fäster säkerhetselen i en lina som du fäster i en ankarpunkt, säkerhetskrok eller ett livlinfäste.
- Nockräcke – ett nockräcke, är ett räcke om sitter fast längs hela nocken. Om du fäster säkerhetsselens lina i ett nockräcke, har du mer spelrum att röra dig i sidledes på taket utan att ta av säkerhetslinans fäste på ankarpunkten.
- Glidskydd – ett glidskydd, är ett skydd på taket i höjd med hängrännan och som ser till så att stegen som du lutar mot taket inte glider iväg, utan står stadigt kvar på stället.
- Skyddsräcke – ett räcke går lodrätt längs taket och är till för att du ska kunna ha ett stadigt fäste där du kan hålla i medan du arbetar lodrätt på taket.
- Takstege – en takstege kan du använda som ett skyddsräcke och tvärtom.
- Gångbrygga – en gångbrygga är en brygga som du kan använda när du rör dig sidledes på taket.
- Snörasskydd – ett snörasskydd är mycket bra, särskilt på vintrarna när det kommer mycket snö på taket. Har du ett sådant ser det samtidigt till att inte de som rör sig på taket ramlar ner.
Vill du veta mer om taksäkerhet? Läs då om ett företag som arbetar just med taksäkerhet i Stockholm.
Andra inlägg
- Målare Tyresö - hitta din favorit bland årets heta färger
- Betongarbeten som skapar en hållbar infrastruktur
- Markarbeten i Stockholm – från grävarbete till dränering
- Markis i Stockholm förändrar hemmet
- Värmepumpar i Stockholm – hållbara lösningar för framtiden
- Vibrationsmätning i det moderna samhället
- Elektriker i Nacka som gör skillnad i ditt hem
- Byggföretag i Örebro skapar lösningar för alla typer av byggprojekt
- Vibrationsmätning – förebygger skador vid byggen
- Smidesverkstäder i Stockholm – för en tradition av hållbar design och hantverk