Uppdaterad: 8 januari 2021
Att slipa golv är något som många väljer att anlita en firma för. Dock är det ingen alltför svår utmaning att ta sig an själv, bara man är beredd på att läsa på lite och att införskaffa den utrustning som krävs. Likväl krävs det att man är beredd på att gå fram och tillbaka med 80 kilo tung maskin framför sig i en eller två dagar. Fördelen är att det blir ett antal tusenlappar som sparas jämfört med om man anlitar en firma för att utföra jobbet.
Golvslipmaskin
En absolut nödvändighet för att slipa golv. Utan en golvslipmaskin tar arbetet oerhört lång tid att utföra och är dessutom påfrestande för ryggen och andra delar av kroppen. En golvslipmaskin är inget som de flesta har ståendes hemma i ett förråd, så det är vanligt att man helt enkelt beger sig till ett byggvaruhus för att hyra en maskin.
En golvslipmaskin är ganska stor och tung. Således gäller det att tänka noga på säkerheten när man ska slipa golv med den. Läs manualen ordentligt och använd lämpliga kläder för arbetet.
Kantslip
En kantslip är ett annat viktigt redskap som behövs när man ska slipa golv. Medan golvslipmaskinen körs runt på golvet över de stora ytorna, tar man hand om hörn och ytor längs väggarna med hjälp av en kantslip. Precis som en golvslip är en kantslip något som kan hyras in. De finns på de flesta byggvaruhus och kostar inte särskilt mycket att hyra, åtminstone inte i jämförelse med en golvslip. Dessutom är de betydligt enklare att starta upp och köra, mest tack vare den förhållandevis ringa vikten.
Slippapper
Att slippapper behövs för att slipa golv säger sig självt. Under en golvslipning kommer flera stycken ark i olika tjocklekar att gå åt. Slippapper kan kosta runt 100 kronor arket, så det gäller att försöka ”snåla” med dem så gott det går. En enkel åtgärd man kan göra för att minska användningen av slippapper är att se till att inga spikar finns som kan förstöra pappret när du kör med slipmaskinen.
Undvik att byta papper för tidigt i arbetet
Ett annat vanligt misstag som många gör med slippappret är att ta de finare arken alldeles för tidigt i processen. Det här gör att pappret behöver bytas stup i kvarten vilket gör din golvslipning betydligt dyrare än nödvändigt. Använd de grovkorniga pappren tills alla jack och repor är borta. Först därefter kan du byta till finare papper för att få till det sista. Det är de grovkorniga papperna som är mest effektiva och som bör användas under merparten av arbetet.
Som regel bör papper av korn 24 åtföljas av korn 40 som återföljs av korn 80 och så vidare. Tanken är att du, med varje papper, ska slipa till dess att den sista vändan inte längre ger något resultat. När jack, repor och skador är borttagna med det grovkorniga pappret handlar resterande del uteslutande om att få bort slipspår från pappret. Det är därför som du succesivt bör stiga i tjocklek, med den taktiken kommer ditt golv att ha fått sig ett rejält lyft efter ett tag.
Andra inlägg
- Målare Tyresö - hitta din favorit bland årets heta färger
- Betongarbeten som skapar en hållbar infrastruktur
- Markarbeten i Stockholm – från grävarbete till dränering
- Markis i Stockholm förändrar hemmet
- Värmepumpar i Stockholm – hållbara lösningar för framtiden
- Vibrationsmätning i det moderna samhället
- Elektriker i Nacka som gör skillnad i ditt hem
- Byggföretag i Örebro skapar lösningar för alla typer av byggprojekt
- Vibrationsmätning – förebygger skador vid byggen
- Smidesverkstäder i Stockholm – för en tradition av hållbar design och hantverk