Hur kan man veta om ens trägolv tål en golvslipning och inte är för tunt eller olämpligt på något annat sätt? Vart vänder man sig för att få hjälp? Läs och lär!
Om man nyligen har flyttat in i en bostad med trägolv kan det finnas trägolv vilket måste anses som en stor tillgång och en inredningsdetalj som är klassiskt vacker. Detta hindrar inte att golvet kan förefalla slitet och kanske även har repor eller andra skador och därmed behöver fräschas upp. För att det projektet ska kunna genomföras finns det några frågor som du måste ställa dig först. För det första - är det ett massivt trägolv och hur tjockt är det isåfall? För det andra - vilket träslag handlar det om? Och den tredje frågan du bör ställa dig är om du är villig att ta på dig besväret och ansvaret att själv utföra själva slipningen och omlackeringen. Genom att först ta reda på fakta och sedan fundera igenom vad som blir mest praktiskt kan du agera rätt och förhindra att ett litet renoveringsprojekt slutar i ett stort och dyrt fiasko.
Olika träslag och olika tjocklekar behöver olika tekniker
Att ta reda på träslaget behöver inte vara så svårt. Om inte föregående ägare vet brukar det vara ganska enkelt att bestämma genom att jämföra med bilder på golv i gran, furu, ek, eller björk. Det är nämligen de vanligaste träslagen som används i golv. Ek är hårt och björk är medelhårt. Gran och furu är däremot mjukare. Bambu är relativt nytt som material i Sverige och är också hårt och kan därför slipas upprepade gånger. Att bestämma tjocklek är lite krångligare. Om man har möjlighet kan ofta tjockleken mätas vid något ställe där exempelvis rör finns, som vid element. Där brukar man kunna se en kant som går att mäta. En mycket tunn bräda kan inte slipas. Då har golvet troligtvis redan slipats ett antal gånger tidigare och då kan det vara dags att helt enkelt byta golv.
Hur slipar man ett golv?
För att slipa ett golv behöver man tre olika redskap - en slipmaskin, en mindre maskin för hörn och intill väggar, och en sickel för riktigt trånga ställen, exempelvis runt rör. När rummet tömts på innehåll städas golvet och rester av gammal lack tas bort med lacknafta. Därefter måste golvslipmaskinen köras i jämn takt utan stopp. När golvet slipats färdigt måste det vara fritt från partiklar innan det lackas. Två lackningar med torktid emellan kan räcka. Slutligen ska golvet torka i minst en dag. Det är endast massiva trägolv som kan slipas, om inte tillverkare angivit att golven har tillräckligt tjockt ytskikt. Låt med fördel yrkesfolk ta hand om golvslipning och lackning och bespara dig själv besväret. Läs mer om golvslipning på denna sajt: https://www.golvslipningsödermalm.se
Andra inlägg
- Målare Tyresö - hitta din favorit bland årets heta färger
- Betongarbeten som skapar en hållbar infrastruktur
- Markarbeten i Stockholm – från grävarbete till dränering
- Markis i Stockholm förändrar hemmet
- Värmepumpar i Stockholm – hållbara lösningar för framtiden
- Vibrationsmätning i det moderna samhället
- Elektriker i Nacka som gör skillnad i ditt hem
- Byggföretag i Örebro skapar lösningar för alla typer av byggprojekt
- Vibrationsmätning – förebygger skador vid byggen
- Smidesverkstäder i Stockholm – för en tradition av hållbar design och hantverk